Вести


Међуопштинска радна група за заштиту животне средине - нове идеје - нова сарадња?!


Међуопштинска радна група за заштиту животне средине - нове идеје - нова сарадња?!

На састанаку Међуопштинске радне групе за заштиту животне средине и одрживи развој (МОРГ) у Јужнобачком округу одржаном данас у скупштинској сали општине Жабаљ закључено је да би наредна заједничка активност могла да буде израда стратегије санације дивљих депонија. Чланови радне групе, у разговору са начелницом Јужнобачког управног округа Даријом Шајин и председником НВО Инжењери животне средине Игором Јездимировићем, указали су на тренутни горући проблем – дивље депоније и, тим пводом, предложили да наставе са сарадњом и да следећа заједничка акција треба да буде усмерена на санацију дивљих депонија.

– Задовољство ми је да констатујем да се тачно две године у континуитету окупљамо и да је ово наш осми заједнички састанак. Не могу а да се не сетим почетака, када сте сви ви помало били сумњичави и нисте ни слутили да ћемо се након две године поново видети, да ће свих 11 општина имати израђене локалне планове управљања отпадом и да ћемо удруженим снагама урадити један велики посао. То свакако не би било могуће да није била радна и вредна група. Сматрам да санација дивљих депонија може бити обављена по сличном моделу који смо примењивали за израду локалних планова управљања отпадом – нагласила је Дарија Шајин.

Игор Јездимировић наводи да се међуопштинска сарадња показала као одличан модел решавања проблема локалних заједница и, како каже, било би добро да се овај модел почне примењивати и у другим окрузима.

Међуопштинска радна група за заштиту животне средине - нове идеје - нова сарадња?!

Чланови МОРГ-а искористили су прилику и указали на то да су локални планови једногласно усвојени у општинама Темерин, Бечеј, Тител, Бачки Петовац и Жабаљ, а у општинама Врбас, Беочин, Бачка Паланка и Сремски Карловци су у процедури усвајања. Преостала општина (Бач) ће такође ускоро усвојити локалне планове, док се представници општине Србобран нису удостојили ни да преузму свој локални план управљања отпадом.

Иначе, овај састанак био је приређен у оквиру промоције активности пројекта EXCHANGE 3 с темом обука из области комуналних делатности, а након тога, од 13.10 до 15.25 сати, представљен је IFAS-a (Institute of Food and Agricultural Scienceс).